DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

4. ročník 2012

Doposud nejlepším a nejsilnějším ročníkem, co do obsazení i kvality týmů se stal již 4 ročník turnaje O Pohár Městyse Nehvizdy. Rekordních 28 týmů slibovalo dostatečný počet zápasů ve skupinách a poprvé bylo takřka nemožné, byť jen odhadnout, konečné pořadí jednotlivých skupin. V některých se spekulovalo a některé byly nerozhodnuté až do posledního zápasu. Systém skupin předpovídal prostor pro zápletky a ty se nakonec opravdu staly. 28 týmů bylo náhodně počítačovým programem nalosováno do čtyř skupin po sedmi, přičemž čtyři první postupovali přímo do osmifinále hlavní soutěže a musím říct, že u výsledkové tabule jsem mnohokrát zaslechl to je v pohodě. V pohodě to pro některé týmy rozhodně nebylo, ale pro jeden tým se nepostup ze skupiny do hlavní soutěže stal doslova fotbalovou tragédií. RFC Mord – zakládající tým tohoto turnaje a vždy jeden z minimálně čtvrtfinalistů se musel spokojit až z pátým místem ve skupině a účastí „jen“ v poháru útěchy, kde neprošel ani přes první kolo a po penaltové ostudě vypadl z turnaje. Mimochodem už v průběhu turnaje vznikla dohoda původních hráčů RFC (dnes pořadatelů) o startu na příštím ročníku a vrácení prestiže tomuto legendárnímu týmu.

A : 1. Repre MLMF 14b, 2. SK Zeleneč 13b, 3. Pivní Balet 12b, 4. Toušeň 10b

V Ačku se neudálo nic překvapujícího, snad jen konečné pořadí. Repre MLMF přeskočila loňského vítěze turnaje po vzájemné remíze 1:1 o bodík a byla nasazena v osmifinále na čtvrtý tým skupiny D což byl Azurit a to dávalo velké naděje na postup. Zeleneč se musel utkat se svým tradičním a nepoměrně, oproti Azuritu silnějším soupeřem, Klubem sráčů, což slibovalo drama. Mimochodem branku MLMF hájil reprezentační golman ČR v malé kopané a vícemistr evropy z roku 2011 z ME v Rumunské Tulcei Ondřej Fišer samozvaný Santiágo Canizáres, hlava pomazaná, z boží vůle golman.

B : 1. AFK Loděnice 18b, 2. Zélanďáci 11b, 3. LE & CO 11b, 4. Fotta Team 10b

V Béčku bodově převyšoval velmi fotbalový  tým AFK Loděnice, ale zatím nic dle výsledků nenasvědčovalo o jeho budoucím úspěchu.  O zbylá postupová místa se svrhl nelítostný boj. Fotta team, loňský finalista, nakonec postoupil až ze čtvrtého místa. Překvapením byli LE & CO, kteří svůj tým stavěli na poslední chvíli před turnajem po sponzorem odvolaném týmu původním.

C : 1: Marnost 18b, 2. Sokol Vyndaný 15b, 3. Reál Praha 9b, 4. Torpédo Barrandov 8b

Na Céčko jsem já osobně byl velmi zvědavý, nejen proto, že do něj byl nalosován i RFC Mord, ale hlavně proto, že nikoho jiného jsem neznal a všichni vypadali před turnajem hodně fotbalově. Tohle byla opravdová hádanka, kterou vyřešili mladí hráči Bohemians1905 Marnost svou krásnou hrou a plným počtem bodů. Z této skupiny mohl postoupit úplně každý a já tímto gratuluji těm, kdo to dokázali.

D : 1. Scorpion Elektro 15b, 2. Klokani89 12b, 3. Klub sráčů 10b, Azurit 6b

Déčko bylo vyrovnané především dole, čehož obratně využil už tradiční tým od Turnova Azurit výhrou 1:0 v posledním kole a o bod se dostal před trojici pětibodových nepostupujících. Tímto postupem si Azurit splnil svůj sen. Nahoře dominoval Scorpion Elektro, který nasázel svým soupeřům rekordních 26 branek a z jejíž barev se nakonec zrodil i nejlepší střelec turnaje.

OSMIFINÁLE:

V neděli ráno bylo na programu osmifinále a hned tři týmy z osmi nedokázali využít v úvodním zápase své nasazení v pozici jedničky a dvojky. Byly to druzí z Béčka Zélanďáci, kteří podlehli v penaltovém rozstřelu Reálu Praha, druzí z Déčka Klokani 89, kteří podlehli 2:3 Pivnímu Baletu a hlavně šok nedělního rána v zápase dosud stoprocentní Marnosti a sotva postupujícím Fotta teamem. Fotta team se dokázal dostat zpět do turnaje a velice ambiciózní Marnost k překvapení všech vyřadil. Ostatní jedničky a dvojky své zápasy zvládli a mohli pokračovat dál v cestě za titulem.

ČTVRTFINÁLE :

Posledních osm týmů už si to muselo naplno rozdat o semifinále turnaje. Tady už se nedalo moc vsázet na dalšího postupujícího, to už byl vabank. Všech osm týmů mělo svou vysokou kvalitu a na zápasech to začínalo být znát. Rozhodovali maličkosti a mnohdy pokutové kopy. Reál Praha vyřadil Reprezentaci MLMF, AFK Loděnice přestřílela Pivní Balet, ani v odvetě loňského finále se nekonalo překvapení a Zeleneč opět rozesmutněl Fotta Team a nakonec draví Scorpion Elektro přetlačilo technické Sokol Vyndaný.

SEMIFINÁLE:

Hra o medaile! V prvním semifinále stále se lepšící AFK Loděnice nedala šanci Reálu Praha a ve druhém si Scorpion Elektro poradilo z loňským  mistrem Zelenčem.

O BRONZ:

Zápas zklamaných se odehrál už na hřišti č2 ve velmi bojovném duchu a byl jsem rád, že nedošlo, tak jako v minulém ročníku k dohodě o pokutových kopech bez odehrání zápasu. Děkuji tímto Reálu Praha i Zelenči, že k zápasu po tak těžkých dvou dnech i v takovém horku nastoupili a se ctí odehráli tento zápas, tím zvlášť, že bylo na tribuně opět přítomno mnoho fanoušků, kteří se chtěli bavit. Šťastnější byl nakonec Zeleneč a získal tímto svůj další bronz, ale Reál Praha předvedl velmi povedený zápas. Potlesk mu patřil hlavně za závěrečnou power-play, která se sice nepovedla díky už moc stažené obraně Zelenče, jenž musel hlídat své vítězství, ale lidi bavila-a to je důležité. Bohužel pro Reál toto vystoupení skončilo pátým místem na turnaji, protože 4 místo už tradičně získává vítěz Poháru útěchy ve kterém Torpédo Barrandov přehralo Marnost a čtvrtým týmem se stávají právě Torpédo Barrandov.

FINÁLE:

AFK Loděnice : Scorpion Elektro

Ve 14.30 to vše vypuklo. Na hřišti č2  rozhodčí Winter zahájil první poločas finále 4 ročníku turnaje O pohár Městyse Nehvizdy. Nebudu zakrývat, že jsem byl já i celý realizační tým turnaje rád, že finále konečně hrají nováčci  co vnášejí do hry i na tribunu nové emoce. Slyšel jsem z hlediště i vuvuzelu. Od prvních minut se do většího tlaku postupně dostávaly Loděnice, ale dlouho si nedokázali vytvořit větší příležitost ke vstřelení branky. To Scorpions bodovalo z breaků i několik příležitostí si vytvořilo, ale bez efektu. Fotbal se hrál  velmi zajímavý a bylo vidět, že atmosféra z hlediště na aktéry tohoto zápasu pomalu dolehávala. Právě Loděnice v tuto chvíli zvýšila tlak a dokázala poprvé překonat, jinak hodně obětavého, gólmana Scorpions a ujala se důležitého vedení. Pak přišla odveta od Scorpions, kteří se pomalu začali vymaňovat ze sevření Loděnice a postupnými kroky a hlavně důrazem v pokutovém území se dostávali k zakončení. Jeden takový důraz vedl k velmi důležitému okamžiku, kdy hráč Scorpion Elektro dokázal k radosti všem přihlížejícím vyrovnat.  Ve druhém poločase ještě oba týmy přidali na obrátkách a bylo se skutečně na co dívat. Hlavně začali  pracovat  emoce a to v případě Loděnice zapříčinilo fatální chybu jejich obránce, kdy ve zcela zbytečném skluzu trefil i soupeřovu nohu a byl za to po zásluze odměněn rozhodčím žlutou kartou a vykázán na dvě minuty na trestnou lavici. Je třeba podotknout, že tento zákrok nebyl nijak zákeřný, ale na žlutou byl. Ovšem tato zápletka byla pro nestranného diváky takovou třešničkou na dortu. Stav 1:1, přesilovka do té doby trošičku slabšího týmu a 5 minut do konce. S odstupem času musím říct, že Scorpions se nabídnuté výhody zhostili velmi  směle a chytře -pokud to tak chtěli. Vysunutého útočníka nechávali celou dobu jen v předu u brankoviště soupeře, čímž eliminovali jednoho obránce v případě, že by se Loděnice i ve čtyřech chtěla pokusit útočit. Všechny balóny létali jen dopředu na tohoto útočníka a čekalo se co z toho bude. A pak to přišlo. Nejlepší střelec turnaje Jirka Žalud nepohrdl výhozem svého brankáře přes celé hřiště a hlavou poslal svůj tým do vedení 2:1 ve finále turnaje a 3 minuty do konce. Obrat byl tedy dokonán, ale konec rozhodně ne. Loděnice se nadechla k mohutnému náporu, diváci si doslova vynutili power-play, a z dorážky po autovém vhazování se zrodila všemi, krom Scorpion Elektro, vytoužená remíza 2:2. Scorpion Elektro byli 3 minuty od zlatých medailí a to se myslím projevilo i při pokutových kopech ve kterých nakonec podlehli 3:2 a spustili v Loděnických  gejzíry radosti zakončenými společným tancem. Toto finále bych  zhodnotil, jako opravdu nestranný divák, velmi kladně a s jistotou říkám, že bylo zatím nejpovedenější, které v Nehvizdech kdy bylo. Gratuluji tímto oběma aktérům k předvedené hře.

Za nedlouho už mohli všichni hráči AFK Loděnice převzít z rukou starosty města pana Nekolného zlaté medaile a poté to nejcennější velký putovní pohár turnaje O pohár Městyse Nehvizdy.

KONEČNÉ VÝSLEDKY:

  1. AFK Loděnice
  2. Scorpion Elektro
  3. FK Zeleneč
  4. Torpédo Barrandov
  5. Reál Praha

Nejlepší střelec :   Jiří Žalud (Scorpion Elektro) – 24 branek

Nejlepší brankář:  Ali Mudhafar (Rafani)

 

AFK LODĚNICE

       SCORPION ELEKTRO